Golden Hour

Wat is het golden hour precies?

Je zult het vast wel eerder gezien hebben op mijn website of mijn instagram. Ik shoot heel graag tijdens het “Golden Hour”. Ook wel het gouden uurtje, zoals we het hier in Nederland kennen.

Maar wat is het nou precies? Het is het het tijdstip net ná zonsopkomt of net vóór zonsondergang. Men spreekt wel over het gouden “uur”, maar dit wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk een uur is. Dit is om en nabij 45 minuten, afhankelijk van de tijd van het jaar. 

Waarom shooten tijdens het golden hour?

 Shooten op het midden van de dag kan natuurlijk, maar het is wel duidelijk waar mijn voorkeur ligt! Tijdens het golden hour is het licht zacht. De zon staat laag en daarmee zijn de schaduwen minder hard. Deze tekenen dus niet op het gezicht. Een voorbeeld: shoot je om 12 uur in de middag, dan staat de zon erg hoog waardoor er vervelende schaduwen in het gezicht te zien kunnen zijn. Wanneer dit het geval is, zoek ik graag zelf de schaduw op om dit te voorkomen. In tegenstelling tot overdag, geeft de zon tijdens het golden hour de wereld een warme gloed. Het geeft alles letterlijk een gouden randje. 

Hoe laat is het golden hour?

De tijd wanneer het plaatsvindt is eveneens afhankelijk van de tijd van het jaar. Ik zal een grove schatting geven:
– Januari: de zon komt op rond 8:30 en onder rond 17:00
Februari: de zon komt op rond 8:00 en onder rond 18:00
Maart: de zon komt op rond 7:00 en onder rond 18:30
April: de zon komt op rond 6:30 en onder rond 20:30
Mei: de zon komt op rond 5:45 en onder rond 21:30
Juni: de zon komt op rond 5:15 en onder rond 22:00
Juli: de zon komt op rond 5:30 en onder rond 21:45
– Augustus: de zon komt op rond 6:15 en onder rond 21:00
September: de zon komt op rond 7:00 en onder rond 20:00
– Oktober: de zon komt op rond 8:00 en onder rond 18:45
November: de zon komt op rond 8:00 en onder rond 17:00
December: de zon komt op rond 8:30 en onder rond 16:30

En dan nog het Blue Hour!

Dit is iets waar je waarschijnlijk minder van hebt gehoord, maar zeker ook nog de moeite waard om te onthouden. Blue hour is namelijk het moment na het golden hour. Wanneer die gouden gloed wegtrekt wordt dit vervangen door een zachte blauwe gloed. Het is dus niet nodig dat we direct na het golden hour stoppen met shooten!