Newborn tips

Wanneer doe je een newbornshoot?

Een newbornshoot vindt plaats wanneer jullie baby’tje tussen de 2 en 6 weken oud is. Dit kan natuurlijk ook al eerder of juist later. Ieder moment heeft zo zijn charme. Maar ik kies ervoor om juist tussen de 2 en 6 weken te shooten. Waarom? In de kraamweek is het vaak al hectisch genoeg, de kersverse mama moet nog herstellen van de bevalling. Veel mensen zitten er niet op te wachten om dan ook nog een fotograaf over de vloer te hebben.

Er zit dus geen vaste tijd aan wanneer je een newbornshoot doet. In de eerste vier weken zijn baby’tjes vaak lekker rustig en slapen ze veel. Bij week 4 tot 6 zijn ze alerter, maar soms ook onrustiger. Het leuke aan shooten na 4 weken vind ik dat het kindje wel al bepaalde karaktereigenschappen gaan krijgen en dat ze écht een eigen uiterlijk gaan krijgen. Let wel op: rond de 3 à 4 weken treed er vaak babyacné op. En na die 6 weken kan het uiteraard ook nog steeds, hoewel het geen “echte” newborn meer is. Het leuke aan deze periode is dan weer dat je veel meer contact hebt.

Waar moet je rekening mee houden?

De shoot vindt plaats in een vertrouwde omgeving, zoals in jullie eigen huis. De plekken waar we de foto’s zullen maken, is afhankelijk van het licht in huis. Ik zoek graag de lichtste plekken op, want dit zorgt voor de meest natuurlijke beelden. Vaak is dit de woonkamer en/of slaapkamer. Zorg ervoor dat deze ruimtes daarom goed  opgeruimd zijn. Daarnaast nog een tip: kleine baby’tjes hebben het snel koud. Het is daarom belangrijk dat deze ruimtes goed op temperatuur zijn. De meest ideale temperatuur is 23 graden.

Extra informatie, tips en tricks

Allereersthet tijdstip. Hoe laat plan je de shoot? Dat kan natuurlijk heel de dag. In de ochtend zijn baby’s vaker wat rustiger, maar dit is bij ieder kindje anders. Daarom houdt ik bij het plannen van de shoot rekening met het voedingsschema. Jullie kindje wordt lekker rozig en rustig wanneer het nét gevoed is. Graag plan ik de afspraak een half uur ná de voeding. Tenzij je het borstvoedingsmoment graag wilt vereeuwigen tijdens de shoot. Dan plan ik namelijk de shoot graag op een moment dat je net moet voeden zodat ik dit vast kan leggen. 

Ten tweedehuid op huid contact. Wat vind ik dit heerlijk om vast te leggen. Je ziet jullie kindje vaak direct ontspannen. Ik stel daarom regelmatig voor of papa (of mama, uiteraard) met jullie kindje onder de douche wilt. Dit geeft hele dierbare en intieme foto’s. Hiervoor is daglicht in de badkamer wenselijk. Is dit er niet? Dan kan het ook wel, maar zullen de foto’s het mooiste zijn in zwart/wit. Het licht van de lampen is namelijk niet mooi op de foto.

Ten derde: geniet en maak je niet druk! Een baby is niet te regisseren, en dat moeten we ook niet willen. We nemen rustig de tijd. Jullie moeten op jullie gemak zijn, maar de kleinste telg vooral. Rust, dat is wat we gaan creëren. Geen gehaast. Het kindje bepaalt hoe de shoot verloopt. Onrustig? Dat is niet erg, we wachten gewoon even. Dit is de reden waarom deze shoot wat langer zal duren.

Last but nog leastbuiten shooten! Is jullie kindje geboren in de zomer, of is de temperatuur lekker buiten? Dan zijn er ook mogelijkheden om buiten (een deel van) de shoot te doen. Kleed jullie kindje dan wel goed aan! Dit raad wel aan wanneer de baby wat ouder en alerter is.